Ο Έτορε Τσινέλα, γεννήθηκε στο Μιλιόνικο (Ματέρα) το 1947 και υπήρξε μαθητής στην Scuola Normale Superiore της Πίζας. Δίδαξε Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ανατολής και Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Έχει δώσει μαθήματα και σεμινάρια σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Έχει συλλέξει αρχειακό υλικό για τις μελέτες του στις σημαντικότερες ιταλικές και ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες (Νάπολη, Φλωρεντία, Ρώμη, Μιλάνο, Παρίσι, Μόνακο ντι Μπαβιέρα, Λονδίνο, Βιένη, Βίλνιους, Μόσχα, Ελσίνκι).

Μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ δούλεψε επανειλημμένως στο κεντρικό Αρχείο του κόμματος στη Μόσχα (σήμερα επονομαζόμενο κρατικό ρώσικο Αρχείο πολιτικό-κοινωνικής ιστορίας, RGASP), επιμελούμενος επίσης, μαζί με άλλους μελετητές Ιταλούς και ξένους, την δημοσίευση πηγών σχετικών με τη σοβιετική ιστορία.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων (κάποια από αυτά στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά, ρώσικα) σε ποικίλα θέματα της ρωσικής και σοβιετικής ιστορίας, της ιστορίας της Ουκρανίας, της σύγχρονης ιστορίας και της ιστορίας της ιστοριογραφίας. Έχει επίσης συγγράψει κείμενα για την ελληνική λογοτεχνία και για την ιστορία των κλασικών σπουδών.

Γνωρίζει λατινικά, ελληνικά, γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ρώσικα, ουκρανικά, πολωνικά, ισπανικά, πορτογαλικά.

Η πιο γνωστή μελέτη του είναι La tragedia della rivoluzione russa (1917-1921), Milano, 2000 (810 σελ.), που ανατυπώθηκε έναν χρόνο αργότερα στο Storia universale, «Corriere della sera» με τον τίτλο La rivoluzione russa (volume 22).

Τελευταία του βιβλία: 1905. La vera rivoluzione russa (2008), Carmine Crocco. Un brigante nella grande storia (2010 e 2016), 1917. La Russia verso l’abisso (2012 e 2017), L’altro Marx (2014), Ucraina 1932-1933. Il genocidio dimenticato (2015) e Lo zar e il latino. Gli studi classici in Russia tra Otto e Novecento (2018).

Η ελληνική μετάφραση του βιβλίου του «L’altro Marx» θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2019 από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων (Έτορε Τσινέλα, Ο Άλλος Μαρξ, μτφ. Άννα Γρίβα).

 

Στο site υπάρχει το άρθρο Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΟΣΙΑΛΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟ 1918 στον φάκελο Σοσιαλεπαναστάτες.